Sju saker att göra med din hund

Det finns dagar när den mesta tiden måste tillbringas inomhus. Vad kan du då göra tillsammans med din hund? Här kommer sju tips.

1. Enkel lydnadsövning

En enkel lydnadsövning går att skapa när hunden ska få mat. Du säger till hunden att den ska sitta och inte förrän den sitter fint får den sin matskål.

2. Göm matbitar

En annan övning som är stimulerande för hunden är att du gömmer små matbitar på olika ställen i hemmet. Med hjälp av luktsinnet kan hunden då leta upp dem och när de hittats kommer belöningen automatiskt eftersom hunden kan äta dem. En lek som brukar uppskattas!

3. Ta det lugnt tillsammans

Att kunna ta det lugnt är en viktig sak att öva på, både för människor och för hundar. Ska din hund fungera som en följeslagare i ditt liv måste den kunna klara stunder av stillhet. Det är viktigt att den kan handskas med att inget särskilt händer och att den inte aktiveras, även om den själv skulle föredra något annat i stunden. Medan hunden tränar på att ligga stilla bredvid dig i soffan kan du själv passa på att testa Storspelare bordsspel, ett sätt att ta det lugnt och göra något roligt samtidigt.

4. Uppmuntra framsteg och lydnad

För att det ska vara roligt för hunden att träna på olika sätt så behöver den belönas. Det kan också vara ett sätt att den att förstå att träningen uppskattas. Just att få belöningar är något de flesta hundar är snabba på att lära sig och börja förvänta sig – vilket är helt perfekt. Om den lärt sig att den kan få en belöning är den närmare att lära sig att något måste göras innan belöningen kommer.

5. Träna med hunden som redskap

Ett lite annat sätt att träna tillsammans med din hund är att använda hunden i övningar som liknar vanlig gymträning. En hund kan användas istället för hantlar. När du gör plankan kan det bli en mer utmanande övning om du har hunden på ryggen under tiden. Även om fokus blir på din egen träning så är det träning även för hunden, eftersom det krävs koncentration, lydnad, tålamod och följsamhet.

6. Vacker tass

Att lära hunden att göra vacker tass är för det mesta inte särskilt svårt. Med hjälp av belöningar när hunden stegvis kommer närmare att göra rätt kan hunden lära sig vad det är du önskar när du ger kommandot. Det är roligt för er båda när det lyckas!

7. Godisbit på nosen

En lite mer avancerad övning är att hunden ska balansera en godisbit på nosen tills du säger att den kan äta biten. Det är en övning som kräver både koncentration och balans, förutom att hunden behöver vänja sig vid att ha något liggande på nosen. Ett par sekunder är lagom att börja med, för att sen utöka tiden.