Leonberger och löwshen är två lejonlika hundraser, men deras likhet med lejonen ser olika ut. Leonberger är en stor hund med mycket päls, medan löwshen är liten och nästan alltid med vältrimmad päls med den speciella lejonklippningen. Trots att hundarna inte är särskilt lika varandra är detta två raser vi fastnat extra mycket för och vill sprida information om. Till en början var det nog kopplingen till lejon som tilltalade oss, men med tiden har vi lärt känna de här raserna mer och ser dem på ett annat sätt. Det är verkligen trevliga raser med fina egenskaper. Båda två passar utmärkt som sällskapshundar. Vilken som passar bäst beror på vad du har för önskemål på din hund.

Varför en blogg?

En blogg kändes som en bra väg att sprida information om leonberger och löwchen. Det är två hundraser som inte är så värst kända och det tycker vi är synd. Vi önskar att fler skulle få upp ögonen för dem. Här skriver vi lite om just dessa raser, vad de har för historia, vad som är speciellt med dem, hur du kan hitta en kennel och liknande. Du kommer hitta grundläggande information om raserna här. Vi kommer också skriva om hundar och livet med hund rent allmänt. Även om olika raser skiljer sig åt är livet med hund sig likt på många sätt oavsett vilken hund man har.

Träna med din hund

Vi gillar verkligen att träna och tycker det är ett fint sätt att skapa en stark relation till en hund. Att lära känna hunden och vilka styrkor den har, och att få en chans att se den utvecklas och bli bättre och bättre, det är något som känns väldigt värdefullt. Träning är ett sätt att nå dit. Hur träningen ser ut kan skilja sig åt, beroende på vad du och din hund gillar och vad som är praktiskt möjligt i er vardag. Vi kommer skriva om saker som går att göra tillsammans inomhus, om olika träningsformer, kurser det är möjligt att gå och lite om tävling i hundsporter. Det är viktigt att stimulera hunden och att ni skapar band genom att träna tillsammans, men det kan också vara viktigt att låta hunden träna på att förhålla sig till andra hundar på egen hand, till exempel i en hundhage. En hund som är osäker tillsammans med eller rädd för andra hundar kan utveckla konstiga beteenden och då spelar det inte så stor roll om den är en stjärna på lydnad, det kommer göra livet besvärligt för er. Vi vill uppmuntra även till den sortens träning, och också till att hitta sätt att vila och ta det lugnt tillsammans. Aktivitet är fint, men varken hundar eller människor kan vara aktiva hela tiden.