Löwchen – ett litet lejon?

Löwchen är en hundras som kommer från Frankrike, men har ett tyskt namn. Löwchen betyder ”litet lejon”. Eftersom det är en dvärghund kan det tyckas vara ett lustigt val av namn, men det är inte så konstigt som det låter. Den klippning som är det normala för hundar av rasen löwchen kallas för lejonklippning. Från början var det en modenyck, men nu har det blivit den traditionella klippning som är ett signum för rasen.

Rasens uppkomst och historia

Redan på 1300-talet fanns det små hundar som var klippta som lejon, vilket går att veta eftersom de avbildades till exempel på målningar, kopparstick och gobelänger. Då handlade det inte om hundar av rasen löwchen, men likheter fanns. Små lejonklippta hundar var också väldigt populära på 1600-talet och 1700-talet i det franska hovet. Utseendemässigt var de lika dagens löwchen, men det är inte säkert att de hade något släktskap. Det är möjligt att det bland det franska hovets hundar fanns en äldre variant av rasen, men det är svårt att veta. Det kan också ha handlat om en annan ras av bichontyp.

Löwchen som rasen är idag formades i Frankrike, Tyskland och Belgien under slutet av 1900-talet. Redan före första världskriget hade rasen börjat utvecklas och löwchen visades upp på utställningar i Belgien. På grund av krigen hade uppfödningen problem och när andra världskriget tog slut upphörde avelsförsöken. En kvinna vid namn Madame Bennert såg till att rädda rasen genom att starta en uppfödning och det fanns även andra krafter som jobbade för att rasen inte skulle försvinna. En fransk rasklubb startades 1947. Det var ändå en väldigt sällsynt ras, 1969 fick den till och med utmärkelsen ”världens sällsyntaste hundras” i Guinnes Rekordbok. Då fanns det runt 40 löwchen.

Med tiden växte intresset i England. Fler löwchen började födas upp och under 1900-talets sista årtionden blev rasen lite mer populär. Då började den också exporteras till andra länder, till exempel till Sverige.

Speciellt med löwchen

Löwchen är en liten och smart hund som har lätt för att lära sig saker. Den är lätt att lära känna och är ofta väldigt tillgiven och lätt att få att lyda. Den kan trivas i stort sett i alla miljöer och har inte svårt att hålla sig lugn. Löwchen är ett bra val för den som önskar sig en liten sällskapshund.

Löwchen är kvadratiskt byggd, med den framklippta lejonmanen som ett särskilt kännetecken. Mankhöjden är 26-32 centimeter. Pälsen är silkesaktig, tät, lång och har vågor. I rasstandarden finns inga särskilda färger angivna utan alla kan vara ok.

Att hitta en kennel som föder upp Löwchen

Rasens klubb heter Svenska LöwchenCirkeln och det är en klubb som informerar om rasen och ordnar olika aktiviteter. På deras hemsida finns valpar och äldre hundar för omplacering och det finns en lista med kennlar som föder upp löwchen. Det är en liten hundras, så kennlarna är inte särskilt många, men i norra Sverige finns fyra uppfödare, i mellersta Sverige åtta och i södra Sverige tre. Det finns även kontaktuppgifter till fem norska uppfödare på hemsidan.