Leonberger – en hund med tyska anor

Leonberger är inte en särskilt vanlig hund, men det är en stor och stilig ras som till viss del påminner om ett lejon.

Rasens uppkomst och historia

Historien bakom rasen leonberger är att det var en tysk rådman som hette Heinrich Essig som ville få fram en hund som liknade ett lejon. Inspiration fick han förmodligen från den stad han kom ifrån – Leonberg. I Leonberg finns lejonet i stadsvapnet och staden blev dessutom sammankopplad med hundrasen genom det namn Heinrich Essig så småningom valde att ge den.

För att få fram den nya rasen användes sankt bernhardshund, pyrenéerhund och newfoundlandshund. De första som blev leonbergerhundar föddes 1846. I Sverige föddes inte en kull leonberger förrän 1979. Några få hundar hade kommit till Sverige innan dess, men inte särskilt många. I jämförelse med andra hundraser är leonberger fortfarande en liten ras i Sverige eftersom bara runt 350 valpar registreras varje år.

Speciellt med Leonberger

Leonberger beskrivs som en ras som är följsam, behaglig och orädd. Den har viss vaktinstinkt, men är varken aggressiv eller skygg. Det är en hund som passar att ha som följeslagare genom de flesta situationer i livet. En särskild sak med leonberger är att den har simhud mellan tårna och älskar vatten. Många hundar av den här rasen är dessutom duktiga på att söka efter svamp. Med rätt träning går Leonberger att ha som vårdhund eller tjänstehund.

Leonberger är en ganska stor hund, med en mankhöjd på 72-80 centimeter hos hanarna och 65-75 centimeter hos tikarna. Den har mycket muskler och är kraftfull, men är fortfarande smidig och brukar upplevas som elegant. Vad gäller pälsen har Leonberger mycket päls med en tjock underull som stöter bort vatten. För att pälsen ska kunna hållas i gott skick behöver den borstas igenom åtminstone en gång per vecka. Normalt trimmas inte leonberger, men att ansa på tassarna och eventuellt på öronen kan vara aktuellt.

Leonberger kan vara lejongul, rödbrun, röd eller sandfärgad.

Rasen har inte särskilt stora hälsoproblem, men kan drabbas av hjärtsjukdomar, tumörer och höftledsdysplasi.

Att hitta en kennel som föder upp Leonberger

Svenska Leonbergerklubben är en klubb som har drygt 600 medlemmar och är till för alla som är intresserade av rasen. Genom dem går det att få all möjlig information om Leonbergerhundar. Via deras hemsida går det att hitta till exempel aktiviteter som klubben ordnar, utställningar och uppfödare, så att du som önskar det kan träffa en Leonberger i verkligheten och bekanta dig lite närmare med rasen.

Vet du redan att du är intresserad av att skaffa en leonberger finns det en valplista på hemsidan där det går att se vilka kullar som är på gång eller nyligen fötts. Det finns också en lista med olika kennlar som föder upp just Leonberger.

Uppfödare som är registrerade hos Svenska Leonbergerklubben finns i Dalarnas län (åtta stycken uppfödare), i Gävleborgs län (en uppfödare), i Hallands län (sex olika uppfödare), i Jämtlands län (en uppfödare), i Jönköpings län (fyra uppfödare), i Skånes län (sju olika uppfödare), i Stockholms län (tre uppfödare), i Södermanlands län (fem olika uppfödare), i Uppsala län (tre uppfödare), i Värmlands län (två uppfödare), i Västerbottens län (sex olika uppfödare), i Västernorrlands län (en uppfödare), i Västra Götalands län (tretton uppfödare), i Örebros län (en uppfödare) och i Östergötlands län (tre olika uppfödare). Via hemsidan kan du hitta kontaktuppgifter till de olika kennlarna.